De wondere wereld van wollen kinderkleertjes

Gepost door Noortje Buiting op

Door Esther Schrama-Zwennes - Schrijven over dingen die ik opmerkelijk of bijzonder vind, is niet altijd eenvoudig. Hoe langer je ergens woont, hoe meer je gewend raakt aan al wat bijzonder is. Tijdens een gesprek met een vriendin uit Nederland ging er bij mij een belletje rinkelen. We hadden het over warme kleertjes voor de kinderen in herfst- en wintermaanden. In Denemarken en Noorwegen kun je namelijk de leukste wollen kinderkleertjes kopen, van rompertje tot skipak: vintage maar ook leuke nieuwe merken.

Van wollig rompertje tot skipak: typisch Scandinavië

En dit is bijzonder en opmerkelijk aan Scandinavië. Hier hebben ze heel goed nagedacht over hoe om te gaan met de winter. Pippa, mijn dochter, is geboren in Noorwegen op 20 augustus. De eerste weken droeg ze de leuke rompertjes van HEMA, die haar opa’s en oma’s voor haar meebrachten. Maar al snel werd het kouder en viel in oktober de eerste sneeuw. Hierdoor verdwenen Pippa’s katoenen rompertjes en hemdjes als snel achter in de kast.

Al snel maakte ik kennis met de wondere wereld van wol. Een enorm aanbod met verschillende soorten wol, van erg prijzig tot betaalbaar. Denk niet aan kriebelige wol, maar aan heel mooi en fijn wol.

'Één ding staat buiten kijf; wol is in Scandinavië de oplossing… En niet alleen voor kinderen. Het houdt de lichaamswarmte vast en ademt, waardoor kindjes niet bezweet raken tijdens het buiten spelen.'

Een laagje wol, een lekkere wollen trui en skipak en spelen maar. Bijzonder is dat het niet -10 graden hoeft te zijn om wol te dragen, ook bij temperaturen boven de 0 graden Celcius is het heerlijk!

Kleine dreumes slaapt in frisse buitenlucht

In Scandinavië zijn kinderen de hele dag buiten. Zelfs slapen wordt buiten gedaan in de kinderwagen of in de daarvoor gemaakte bedjes die buiten onder een afdakje staan. Met wollen kleertjes aan, een wollen slaapzak en een doek voor de opening van de kinderwagen voor de extreem winterse kou… slapen veel kinderen in de buitenlucht. Zieke kroost, omdat ze een paar dagen naar de creche gaan? Nee hoor, frisse buitenlucht in de ‘wollen wereld’ doet wonderen!

Wollen shoptips

Esther Schrama-Zwennes woont met haar man Robert en dochter Pippa in Denemarken. Na 2,5 jaar in Oslo te hebben gewoond kregen zij de kans om zich te vestigen in Kopenhagen. Ze schrijft op de Nils & Olle weblog over haar belevenissen en ervaringen.


Deel deze post← Oudere posts Nieuwere posts →